Szerzői jog © 2024 Zsindelyaruhaz.hu webáruház
Zsindelyaruhaz.hu webáruház
Kezdőoldal  |  Bejelentkezés  |  Regisztráció  |  Részletes kereső  |  Kapcsolat     
  
Termék kategóriák
Egyéb információk
Fizetési módok
Koronavírus Tájékoztató
Blog
Zsindely felrakás útmutató
Rólunk mondták - Vélemények
Mire van szükségem?
Ingyenes anyagigény számítás
Zsindely tető kalkulátor
Garanciális feltételek
Általános Szállítási Feltételek
Kapcsolat
Letöltések
Átzsindelyezés
EN - About Us
Zsindely árak
Felépítése, rétegrend
Felhasználási területek
Sitemap - Oldaltérkép
Adatvédelmi tájékoztató
Jogi információk
Linkajánló
Vevőszolgálat
XHTML 1.0 és CSS érvényesített

További webáruházaink:
zsindely.hu | zsindely.net | zsindely.eu | squashuto.hu | zsindelyaruhaz.hu | ereszaruhaz.hu

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Átzsindelyezés

Régi zsindely tető átfedése

Hogyan varázsoljuk újjá régi, korhadt, töredező bitumenes zsindelytetőnket - átzsindelyezés

Régi, organikus alapú "papír" zsindely

Akinek a házát 15-20 éve vásárolt és beépített, általában Észak-Amerikában gyártott bitumenes tetőzsindely fedi, az sajnos nagy valószínűséggel mostanában szembesül azzal a ténnyel, hogy a zsindelytető elöregedett, esztétikailag már nem dísze a háznak, sőt, sokszor a vízzárási funkcióját sem tudja tökéletesen ellátni. Ennek az oka abban keresendő, hogy 15-20 éve az amerikai kontinensen nagyrészt organikus hordozóra (cellulóz rost) épített zsindelyeket gyártottak, amelynek tél-nyár (hideg-meleg) ciklus tűrő képessége elmarad az azóta kifejlesztett és folyamatosan tökéletesített üvegfátyol hordozóra épített zsindelyekétől. Sajnos a most jelentkező problémákhoz hozzájárul az is, hogy 20 évvel ezelőtt a zsindelyezés hazai gyakorlata még nem forrott ki olyan mértékben mint napjainkban, sokszor az építtető és a kivitelező szándéka találkozott a szerkezetileg elmaradhatatlan elemek, mint például a szellőzés kiépítésének elhagyásában, így a maihoz hasonlítva kissé gyengébb zsindelyeket még nagyobb öregedési hatásoknak tették ki, ami a termék idő előtti elöregedését vonta magával.

Mit lehet tenni ezekkel a tetőkkel??

Van megoldás. Mivel ezeket a tetőket eredetileg zsindelyfedésre tervezték, ezért statikailag nem szerencsés súlyos beton- vagy agyagcserép fedést választani. Az átzsindelyezés során a hiányzó légrés kialakítására is sor kerülhet illetve az esetleg elavult deszkafedést is kiválthatjuk modern OSB3 faháncslemez táblák alkalmazásával. Ez az új rétegrend, az alatta érintetlenül hagyott eredeti héjalással együtt olyan extra védelmet biztosít a tetőnek, amely hosszú évtizedekre gondtalanná és rizikómentessé teszi az életét házában.

Előnyei:

 • Tökéletesen vízzáró, új rétegrendet alakít ki a tetőn
 • A régi fedés teljes funkciójában megmarad (vízzárás, hőszigetelés, stb.)
 • Újraindul a zsindelyre adott gyári garanciális időszak
 • Javul a ház komfortérzete, hűvösebbek a nyarak a tetőtérben
 • Kisebb elektromos költség a kevesebb légkondícionálás miatt
 • Eltűnnek a deszkázat egyenetlenségei miatt kialakult hullámok a zsindely felületén
 • Nem kell megbontani a tetőt a felújításhoz, nincs kitéve a ház és lakói a kivitelezés során az időjárás viszontagságainak
 • Megakadályozza a régi zsindely lefoszló darabjainak lehullását a teraszra, járdára, ereszbe, parkoló autókra
 • Új zsindely szín és/vagy vágási forma választására ad lehetőséget, ha nem elégedett a régivel
 • Nem keletkezik bitumenes veszélyes hulladék
 • A régi tetőablakok újra felhasználhatóak, nincs szükség új vásárlására
 • Az eddig esetleg hiányzó szellőzés kialakítására nyílik lehetőség, meghosszabbítva ezzel a tető élettartamát
 • További hőszigetelés beépítésére nyújt lehetőséget, növelve a komfortérzetet

Hogyan is történik egy ilyen átzsindelyezés?

Itt most egy olyan tető zsindely felújítását mutatjuk be, ahol nem egyszerűen átzsindelyezünk, hanem meg is emeljük a tető szintjét, így alakítva ki az eredetilen hiányzó légrést.(Amennyiben a tető rétegrendje tökéletesen kialakításra került, úgy a régi zsindelyre direktben fel lehet szögelni az új zsindelyréteget. Ez az eljárás az IKO Alkalmazástechnikai Útmutatójában részletesen szerepel.) A lécváz szerkezet kialakítása lehetővé teszi utólagos hőszigetelés beépítését, ami javítja a ház komfortfokozatát. A kivitelezé lépései a következők:

Zsindely felújítás - előkészítés1. Az első lépés a régi zsindely szakadt, foszló darabjainak eltávolítása, a régi bádogozás (cseppentő lemez, oromszegély) leszedése. Erre azért van szükség, mert a bent maradó régi, felpöndörödött zsindely vagy lemezdarabok feltartanák a kialakítandó lécvázat, ezzel annak egyenetlenségét idézve elő.

 

Zsindely felújítás - lécváz kialakítása2. Ezután következik az 5 x 5 cm vastag lécváz kialakítása, amellyel megemeljük a tető síkját, teret adva ezzel a kőzetgyapot szigetelés beépítésének. A lécvázat praktikusan a kőzetgyapot táblaszélességére méretezzük, hogy abba szorosan belesímulva a szigetelő anyag jól rögzüljön.

 

Zsindely felújítás - szigetelés beépítése3. Ezután beépíthetjük a szigetelőanyagot. Jelen esetben 5 cm vastag kőzetgyapotot alkalmazunk, mert a ház födéme már 15 cm vastag üveggyapottal van szigetelve, így a tető nagymértékű szigetelésére nincs szükség. Elviekben megoldható nagyobb lécváz kialakítása mellett vastagabb szigetelő anyag használata is. Erre akkor van szükség, ha a tetőtér (födém) nincs szigetelve és fokozni akarjuk a ház energiatakarékosságát. Ekkor értelem szerűen más méretű (10 x 5 ill. 15 x 7,5 cm) lécvázat építünk ki.

Zsindely felújítás - hőtükrös fólia beépítése4. A következő lépésben olyan hőtükrös fóliával fedjük a kialakított lécvázat és a közé beépítésre került kőzetgyapot hőszigetelést, amely vízzáró, de páraátereztő, ugyanakkor külső oldalán hőtükrös fóliával van kasírozva. Ez a tetőfólia megakadályozza a víz behatolását a szigetelésbe vagy esetleg a tető szerkezetébe. Ez a víz lehet a pára kicsapódása az OSB lemez belső felületén, esetleg csapó eső vagy olvad porhó, amit a szél behajtott a tetőszerkezetbe. A fólia másik tulajdonsága, hogy alulról páradiffúz, vagyis a szigetelésbe esetleg bejutó viz elpárolgása során a pára szabadon távozhat a rétegrend szellőző rétegébe és onnan a gerinc- vagy pontszellőzőn át a szabadba.

Zsindely felújítás - ellenléc beépítése5. A hőtükrös fólia és az OSB lemez alsó felülete között tervezett légrést ellenléccel alakítjuk ki. Ez 3-5 cm vastag légrést jelent, ami elegendő ahhoz, hogy az un. kürtő hatás eredményeképpen az eresz vonalában kialakított beömlő nyílástól a gerinc- vagy pontszellőzőkig egyenletes légvonat jöjjön létre. Jelen esetben 3 cm vastag tetőléceket használunk az ellénlécezéshez, amelyek lerögzítik az ideiglenesen felrakott hőtükrös fóliát és fogadó felületet biztosítanak az OSB hordozására később beépített, kereszt irányú lécezésnek.

Zsindely felújítás - tetőléc váz beépítése6. Az ellenlécekre rögzítjük az OSB héjalást hordozó lécvázat. Ezt tetőlécekből alakítjuk ki és a használt OSB lemez vastagságának függvényében kell a lécek távolságát megállapítani. A kivitelezés megkönnyítése érdekében ideiglenes lécváz kerül a tetőre, hogy a teljes felület bejárható legyen, így elérhetőek a felső tetősíkok is.

Zsindely felújítás - vápák kialakítása7. Vápák kialakítása. Nagyon fontos, hogy a vápák megfelelően stabil alapot kapjanak, hiszen ez az egyik legérzékenyebb pontja a tetőnek. Itt gyűlik össze a különböző tetősíkokról összefolyó víz, itt gyűlik meg a kavargó porhó és ez az a csomópont, amelynek kialakítása nagy szakmai gyakorlatot, tapasztalatot és odafigyelést igényel. Itt is kialakítjuk a lécvázat, a szigetelést és a hőtükrös fóliázást, majd ezeket ellenlécekkel rögzítjük.

 

Az eljárással jól szakaszolható a tető felújítási munka, nem kell attól tartanunk, hogy nyitott, beázás lehetőségét hordozó tető marad egy-egy nap végén. Miután az előkészítést minden tetősíkon elvégeztük, a következő fázis a tető OSB lemezzel való fedése, a zsindely alátétlemez felrakása majd maga a bitumenes zsindelyfedés.

 

Folytatás
Kosár tartalma
Az Ön kosara jelenleg üres...
Akciós termékek
Superglass- Hex 20 árnyékolt vörös teljes hátoldalán öntapadó méhsejt zsindely
Superglass- Hex 20 árnyékolt vörös teljes hátoldalán öntapadó méhsejt zsindely
Ár: 4.480 Ft/m2 bruttó
Akciós ár: 4.256 Ft/m2 bruttó
Akció időtartama: 2024. 04. 04 - 2024. 04. 30
Kedvencek
01.Armourbase Pro polipropilén hordozójú bitumenes zsindely alátétlemez, 30 m2-es tekercsben
02.Armourbase ECO 50 polipropilén hordozójú bitumenes zsindely alátétlemez, 50 m2-es tekercsben
03.Armourbase 15 bitumenes zsindelyalátétlemez 1,5 mm
04.Armourbase Pro Plus polipropilén hordozójú bitumenes zsindely alátétlemez öntapadó csíkkal ellátva, 30 m2-es tekercsben
05.Respiro 120 páraáteresztő tetőfólia
Vélemények a termékről tovább
Cambridge Xpress 53 Autumn Brown barna laminált zsindely
A házunkon IKO Cambridge Xpress 53 Autumn Brown zsindely van ..
5 az 5 csillagból!
Ereszcsatorna link1